Internet stranice Đačkog doma u Požegi

O nama

Đački dom u Požegi je ustanova u kojoj se učenicima tijekom pohađanja srednjoškolskog obrazovanja osiguravaju:

  • odgojno-obrazovni rad,
  • smještaj i
  • prehrana

Zgrada Đačkog doma smještena je u Ratarničkoj ulici 2.

Image

Na Ratarnici je bila lokacija prvog doma u Požegi osnovanog 1885. godine. 1931. godine sazidana je zgrada sadašnjeg doma

Image

Tridesetak godina kasnije nadograđen je i drugi kat te je tako znatno proširen prostor za boravak učenika.

Đački dom je samostalna ustanova od 1992. godine.

Energetska obnova zgrade Đačkog doma: lipanj 2016. – listopad 2017. godine

Zgrada Đačkog doma građena je 1930.-ih, a nadograđivana 1960.-ih godina građevinskim elementima koji nisu odgovarali suvremenim standardima uštede i racionalnog korištenja energije.

Iz tog razloga je Regionalna razvojna agencija Požeško-slavonske županije – PANORA d.o.o. u suradnji s Đačkim domom u Požegi pripremila dokumentaciju i prijavila projekt na Pilot projekt: energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja.

U prostorijama Đačkoga doma 13. prosinca 2016. godine održano je svečano potpisivanje Ugovora o izvođenju radova.

Image
Image

Investiciju u iznosu od 1.476.300,00 kuna financirali su:

  • Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja s iznosom od 440.302,50 kn
  • Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 587.070,00 kn
  • preostali dio od 448.927,50 kn financirala je Požeško-slavonska županija.

Projekt je završen u studenom 2017. godine.

Image
Image

Izgradnja restorana Đačkog doma: siječanj 2021. – siječanj 2022. godine

26. siječanj 2021. godine Ugovor su potpisali ravnatelj Đačkog doma Josip Matuha i predstavnik izvođača radova Josip Lukić, a potpisivanju je prisustvovao i tadašnji požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. Vrijednost radova u iznosu 6,1 milijuna kuna financirala je Požeško slavonska županija.

Image
Image
Image

Ulaz u restoran i prostorije iznad restorana prilagođen je osobama s invaliditetom te je za bolju pristupačnost ugrađen lift.Restoran ima ukupno 64 sjedećih mjesta za učenike, kojima se svakodnevno osiguravaju tri obroka dnevno.

Ovom ustanovom koriste se učenici srednjih škola koji se školuju izvan mjesta svog boravka.
Dom se prilagođava vremenu i iz godine u godinu pruža učenicima sve kvalitetnije usluge. Danas on ima suvremeno opremljene spavaonice, učionice, dnevni boravak, knjižnicu, informatički kabinet, fitness studio, odbojkaško igralište, stolove za stolni tenis…

Dom je mješovit. Njima se nastoje osigurati što bolji životni standard i radni uvjeti te kvalitetna pedagoška i zdravstvena skrb. Za to je zaduženo cjelokupno osoblje: prof. Josip Matuha koji je kao ravnatelj organizacijski i pedagoški voditelj, stručni suradnik - pedagog i pet odgajatelja koji brinu o pedagoškoj pomoći i odgojno - obrazovnim programima, a tu su i noćni pazitelji, kuharice, spremačice, domar, portir, kao i administrativno osoblje. 

Osim obveza učenici imaju i slobodno vrijeme kojim samostalno raspolažu prema vlastitom nahođenju i sklonostima. U tome ih se nastoji što više poticati, te osmišljavati i kreirati niz programa, a prethodno su učenici anketirani kako bi se uočile njihove želje i mogućnosti. Različitim aktivnostima omogućuje se psihofizički razvoj učenika. Zaposlenici skrbe o učenicima od 0 do 24 sata.

U posljednje vrijeme se više pozornosti posvećuje programima vezanim za nenasilje kako bi se aktivnosti usmjerile u drugom pravcu i realizirale se kroz učenje, zdravo življenje, sportske i kulturno-zabavne programe.